Paralaxa
tři
12. října 2013
začátek v 9:09
info@prlx.cz
Pražská městská podzimní pohodová denní (a večerní) šifrovací hra s originálními šiframi.

Šifra č. 9 - Ježíšek

SEZNAM ŠIFER

Zadání šifry

Nápověda


Nezda se Vam, ze si Jezisek nazvy nekterych ulic zkracuje?

Řešení šifry


V textu se skrývá spousta informací o tom, jaké dárky letos přinese Ježíšek, komu je přinese a kudy se při tom bude pohybovat.

Pokud si postupně projdeme dárky (míč, autodráhu, plyšáka, andulku), získáme z prvních písmen slovo MAPA. Obdobně ze jmen dětí můžeme získat slovo ULICE. I poslední věta textu nás nenápadně směřuje na "seznam uličnic".

Koukneme-li se tedy do mapy na místa, kudy bude procházet Ježíšek, zjistíme, že názvy míst nejsou v jedné věci zcela přesné. Všechna místa se sice v Praze nachází, ale některá jsou v jiných částech města, než kde jsou uvedena. Prašnou bránu a Staroměstské náměstí tak například nespojuje Letná, ale Celetná, jež se liší v názvu o CE. Stejně tak z Myslíkovy nevede Černičná, ale pouze Černá, jež se tak liší o NIČ. Když si tak postupně zapíšeme scházející či přebývající písmenka z názvů ulic či čtvrtí, dostaneme tajenku: ULICE STUDNIČKOVA ZATÁČKÁ

Poslední Á je bohužel dlouhé, protože jediná nalezená takováto dvojice je Klíčov-Klíčova, kde čtvrť Klíčov i ulice Klíčova jsou bohužel mimo mapy z časopisu.


Na druhé straně papíru se pak nacházela informace, jakým způsobem lze vyzvat jiný tým na souboj.

Vyzvat na souboj šlo pouze třikrát, systém pak souboje spravědlivě vyhodnocoval, a to tak, že první jste vyhráli, zbylé dva jste prohráli.